Metodika

25.07.2012 08:45

Metodika výcviku tohoto systému sebeobrany  má za prvořadý cíl vytvářet v našem podvědomí návyky, které nám pomohou správně reagovat na konfliktní situace v boji.

Způsob jak řešit tyto situace má být efektivní, ale přiměřený vážnosti situace.

Neškolení lidé při napadení často podléhají psychickým stresům a to buď ze strachu, nebo pudu sebezáchovy o zdraví či život vlastní, nebo  osob blízkých .

Proto je velmi užitečným a důležitým aspektem výcviku sebeobrany věnovat se ovládaní lidských emocí, jako jsou strach, bolest, únava, stres z napjaté situace, ale také  komunikativním schopnostem, znalostem lidského chování a psychologie. Násilí na ulici je reálnou součástí naší společnosti a pokud chceme úspěšně obstát, nestačí jen dobrá fyzická kondice. Bez psychické přípravy a znalosti lidského chování se v reálných podmínkách   jen stěží dostaneme z konfliktu  se zdravou kůží či právních následků. Proto by výcvik obranného systému  měl být kombinací vyváženého rozvoje, duševních, psychických a fyzických schopností. Komplexní rozvoj je základem správné

metodiky výcviku.

 

Jak začít?

 

Od prvního tréninku je nutno vést žáky k uvědomování si každého pohybu a jeho významu v závislosti na principy všech tří složek lidské individuality. Každá reakce na podnět musí být správně pochopena a uložena do podvědomí, dle metodického výcviku .

Spěch zde není na místě, proto trpělivost, vytrvalost ,houževnatost, preciznost a stálá

bdělost jsou vlastnosti, bez kterých je postup nereálný.

Důležitou podmínkou úspěšného rozvoje  je uvědomit si hned na počátku své cíle,

schopnosti, přednosti a omezení. Je nutno si  uvědomit, co od cvičení očekáváme, co jsme ochotni mu obětovat, co nás omezuje, naše přednosti i nedostatky a jak je  budeme muset nahradit v jiné oblasti, jinými schopnostmi.

 

Co je nutno si uvědomit?

SYSTEMA není sportovní disciplína, tudíž je nutno  si hned na počátku  ujasnit

smysl a cíl výcviku. Hlavní jsou kodexy a hodnoty, které nám udávají měřítko jeho

použitelnosti v realitě.

V žádném případě bychom se neměli nechat zlákat myšlenkou, zda systém funguje.

Nutkání vyzkoušet své dovednosti, je pro mnohé jistě lákavé, ale pokud si podmínky boje klademe sami, tak skutečný reálný pohled uniká moment překvapení, psychické reakce a mnoho dalších aspektů ovlivňuje reálnou reakci od reakce připravené . Podmínky na ulici  lze pouze simulovat, skutečná situace je téměř vždy podmíněna schopností improvizace, pohotové rekce a zvolení správné strategie boje. Reálná situace je vždy poprvé  a neopakovatelná ….svým způsobem jedinečná .

 Je nutné si uvědomit, jak křehký je lidský život a co je to úcta k lidskému  zdraví a životu. Hazardovat se svým či cizím zdravím není cesta, kterou se snažíme následovat. Každý má právo na svobodný a bezpečný život, proto se chovejme tak, abychom se za své činy nemuseli stydět. Proto cílem je být připraven a nebýt překvapen. Umět rozvážně, ale efektivně jednat s minimálním výdejem energie a maximálním efektem .